Kosten Huis Verkopen

Er zijn bijzonder weinig mensen die heel hun leven in hetzelfde huis blijven wonen. De kans is groot dat u ergens in uw leven te maken krijgt met het verkopen van uw woning en het kopen van een ander vastgoed. Omdat bij uw huis verkopen kosten komen kijken die hoog op kunnen lopen, is het verstandig om van tevoren goed na te denken over de keuzes die u maakt. U wilt immers zoveel mogelijk geld overhouden aan de verkoop van uw huis. Tegelijkertijd mag het verkopen niet te lang duren wanneer u reeds een ander vastgoed op het oog hebt. KostenHuisVerkopen.nl voorziet u van alle informatie die u nodig hebt tijdens de voorbereidingen, gedurende de onderhandelingen en na de verkoop van uw woning.

Waarom u kiest voor KostenHuisVerkopen.nl

Wanneer u goed voorbereid aan de slag wilt gaan met het verkopen van uw huis, hebt u informatie nodig. Over de makelaarskosten bijvoorbeeld, en over de notariskosten. Daarnaast zijn tips om uw huis sneller te verkopen altijd wenselijk. KostenHuisVerkopen.nl voorziet u niet alleen van de informatie waar u echt iets mee kunt, we helpen u ook bij het vergelijken van de makelaars. De makelaarskosten staan lang niet altijd op de website van de makelaar vermeld. Daar komt nog eens bij dat de diensten die geleverd worden voor deze tarieven ook niet makkelijk te vinden zijn. Wanneer u zeker wilt weten dat u de makelaar kunt kiezen die bij uw situatie past, gaat u direct naar onze vergelijkingspagina.

De belangrijkste kosten bij uw huis verkopen

Bent u klaar om uw huis te verkopen en oriënteert u zich op de mogelijkheden? Kijkt u dan vooral naar de kosten die gemaakt moeten worden voordat uw huis verkocht wordt. Wanneer u geen rekening houdt met de verkoopkosten van uw huis, bestaat het risico dat u een te laag bod op uw huis accepteert. Zo hebt u na de verkoop niet genoeg budget om een volgend vastgoed te kopen, of blijkt dat u verlies geleden hebt op de verkoop. Dit geldt niet alleen voor de verkoop via een makelaar. Ook wanneer u uw huis verkoopt zonder tussenkomst van een makelaar loopt u tegen kosten aan.

Kosten voor zelf uw vastgoed verkopen

Wanneer u een huis verkoopt zonder makelaar, betaalt u uiteraard geen makelaarskosten. Er zijn wel kosten om het huis klaar te maken voor de verkoop. Doorgaans kost het u een paar duizend euro om mankementen te verhelpen, te verven en de klussen af te ronden die zijn blijven liggen. Zichtbare gebreken zorgen er immers voor dat potentiële kopers veel minder geld voor uw huis bieden. Grotere renovaties, zoals het vervangen van een keuken of badkamer wordt afgeraden; Deze kosten worden niet terugverdiend bij de verkoop. U maakt ook kosten voor het bepalen van de vraagprijs van uw huis. Is er geen recent taxatierapport, dan moet een rapport opgesteld worden. Daarnaast moet u de kosten betalen voor advertenties, zodat uw huis gevonden kan worden door geïnteresseerden. Tot slot betaalt u ook de kosten voor de notaris, ook wanneer u de verkopende partij bent.

Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat particulieren die hun huis zelf verkopen, minder succesvol zijn dan de particulieren die gekozen hebben voor een makelaar. Het duurt langer om het huis te verkopen, er wordt een lagere verkoopwaarde afgesproken, of de huizen worden niet verkocht. In dat geval is er geen geld bespaard door niet voor een makelaar te kiezen; U bent uiteindelijk vaak juist duurder uit.

Kosten voor het verkopen via de makelaar

Kiest u voor een makelaar, dan blijven de eerdergenoemde notariskosten staan. De overige kosten vallen voor een groot deel onder de makelaarskosten, zeker wanneer u een traditionele makelaar kiest. Deze heeft verschillende manieren om tarieven op te stellen. De Nederlandse makelaars zijn vrij om hun eigen prijzen te bepalen, maar de meest gebruikte prijsbepaling is de tweedelige opzet. Er worden opstartkosten gerekend (deze betaalt u altijd) en er wordt courtage gerekend (alleen bij verkoop van uw huis). De opstartkosten liggen doorgaans tussen de €250 en €750. De courtagekosten liggen vele malen hoger, zij liggen meestal tussen de 0,8% en 1,5% van de verkoopwaarde van uw huis.

Er zijn tegenwoordig makelaars die het helemaal anders aanpakken. Zij worden ‘internetmakelaars’ genoemd en werken via het internet, zoals de naam al doet vermoeden. Deze makelaardijen hebben de prijzen van de traditionele makelaars ondermijnd door een vast laag tarief te rekenen. Dit ligt gemiddeld tussen de €1.000,- en €2.000,-. Het nadeel van deze makelaars is echter dat zij lang niet alle diensten aanbieden die u van een makelaar gewend bent. Zo kan de makelaar van u verlangen dat u zelf de foto’s van uw huis aanlevert, dat u zelf het contact onderhoudt met mensen die interesse hebben, of dat u zelf de bezichtigingen regelt. Omdat deze internetmakelaars veel minder werk voor u verrichten, vallen de kosten uiteraard ook lager uit.

Het is belangrijk om in te zien dat dit geen probleem hoeft te zijn, zolang u bewust kiest voor een bepaalde makelaar aan de hand van de prijzen die gerekend worden, én de diensten die de makelaar aanbiedt. Wilt u makelaarskosten die zo laag mogelijk uitvallen en wilt u daarvoor gerust zelf aan het werk, ook wanneer u daarvoor vrij moet nemen van uw betaalde baan? Dan is dit een goede optie. Wilt u dat de makelaar voor u aan het werk gaat en wilt u zo weinig mogelijk doen aan de verkoop? Dan is het goed om eerst naar de diensten te kijken die aangeboden worden per makelaar.

Kosten die vaak vergeten worden

Er zijn kosten die vaak vergeten worden wanneer mensen het hebben over de makelaarskosten en de kosten voor het verkopen van een huis. Zo zijn er notariskosten die door de koper betaald moeten worden bij verkoop van de woning. Hebt u openstaande belastingen die betaald hadden moeten zijn? Dan vraagt de notaris u deze te betalen met de opbrengst van uw woning.

Wanneer het om makelaarskosten gaat die vaak vergeten worden, komen de intrekkingskosten in beeld, en de exclusiviteitsclausule. Beëindigt u de opdracht tot verkopen voor het einde van de periode die in de overeenkomst met de makelaar staat en rekent deze makelaar intrekkingskosten, dan moet u alsnog een vooraf bepaald bedrag overmaken naar de makelaar. Heeft de makelaar een exclusiviteitsclausule in de overeenkomst opgenomen, trekt u de opdracht terug en verkoopt u of een andere makelaar uw huis voor het verstrijken van deze periode? Dan moet u alsnog courtage betalen aan de makelaar. Wilt u duidelijkheid hebben over de exacte kosten voordat u een contract met de makelaar ondertekent, vraagt u dan naar deze twee kostenposten.

De beste makelaar voor uw vastgoed

U hebt besloten dat het verkopen van uw huis sneller en makkelijker wordt met de hulp van een makelaar. Wanneer u een goed beeld hebt van de mogelijke kosten die gerekend worden, en welke diensten hiertegenover staan, kunt u op zoek naar de makelaar die het beste bij u past. Daarbij staan uw wensen centraal, net als het vastgoed dat u wilt verkopen. Wilt u zeker weten dat u de juiste makelaar kunt vinden, dan kiest u voor KostenHuisVerkopen.nl. Aan de hand een aantal vragen geeft u aan wat uw wensen zijn, wat u zoekt en welk huis u wilt verkopen. Met deze gegevens zoeken wij de makelaars bij u in de buurt die passen bij uw verkooptraject. U krijgt de offertes van de makelaars die succesvol zijn in de omgeving waarin uw vastgoed verkocht moet worden. Met deze vrijblijvende offertes kunt u direct het aanbod vergelijken om zo de makelaar te vinden die het best bij u past.

Direct makelaars vergelijken