Makelaar kiezen

Makelaar kiezen: 5 aandachtspunten

U hebt besloten om uw huis te verkopen en gaat aan de slag met een makelaar kiezen. Dat klinkt makkelijker dan het is. In Nederland zijn duizenden makelaars actief die allemaal verschillende diensten en tarieven rekenen. Hebt u weinig ervaring met makelaars omdat dit bijvoorbeeld de eerste woning is die u verkoopt? Dan wordt het vergelijken van het aanbod lastig. U weet immers niet waar u op moet letten. Daarom heeft KostenHuisVerkopen.nl een aantal aandachtspunten op een rijtje gezet waardoor het makkelijker wordt om makelaars te vergelijken.

Gebruikt u deze aandachtspunten bij het vergelijken op onze vergelijkingspagina, dan wordt het nóg makkelijker om de beste makelaar te vinden.

1. Keuze voor de makelaar is persoonlijk

Uw buurman heeft net zijn huis verkocht. Of vrienden van vroeger hebben zúlke goede ervaringen met hun makelaar dat u deze echt eens moet benaderen. Zo werkt het helaas niet bij het kiezen van een makelaar. U hebt uw eigen eisen en voorkeuren, en elk vastgoed is uniek. Dat maakt de keuze voor een makelaar persoonlijk. Gaat u vooral niet blind af op de ervaringen van een ander, u wilt namelijk uw eigen huis verkopen en niet het huis van de buurman of de vrienden van vroeger. Daarom wilt u een makelaar die aansluit op uw situatie.

2. Verkopen doet u met een verkoopmakelaar

Wilt u uw huis verkopen, dan zoekt u een verkoopmakelaar. Het is belangrijk om dit in de gaten te houden tijdens het vergelijken, zodat u niet per ongeluk bij een aankoopmakelaar terechtkomt. De aankoopmakelaar behartigt de belangen van de kopende partij, waar de verkoopmakelaar de belangen behartigt van de woningverkoper. Tijdens het verkoopproces kan de verkoopmakelaar daarom nooit dezelfde makelaar zijn als de aankoopmakelaar, omdat er dan belangenverstrengeling op kan treden.

3. Bepaal wat u zelf wilt doen

Een makelaar kiezen begint met het vaststellen welke onderdelen van het verkoopproces u zelf wilt regelen en welke onderdelen door de makelaar geregeld moeten worden. Dit is voor uw verkooptraject belangrijker dan de makelaarskosten. Wilt u de bezichtigingen écht niet regelen en hebt u geen tijd om te onderhandelen over de prijs met geïnteresseerden? Kiest u dan voor een makelaar die heel het verkooptraject van u over kan nemen. Hebt u bijzonder veel tijd en ervaring met het verkopen van huizen, dan kiest u een goedkopere makelaar waarbij u meer zelf kunt doen.

4. Bepaal uw doelstelling en kies daar een makelaar bij

Er zijn makelaars die een bepaalde expertise hebben. Zoals het verkopen van een huis en terughuren van de makelaar. Of het verkopen van een woning na een echtscheiding. Zit u in een situatie waarin bijzonder veel haast is, of hebt u juist alle tijd om uw huis te verkopen, neemt u dit dan mee bij het vergelijken van het aanbod. Vindt u een makelaar met een expertise welke wenselijk is voor uw unieke situatie, dan loont dit tijdens de verkoop van uw woning.

5. Bereikbaarheid van de makelaar

Woningverkopers vergeten bij het kiezen van een makelaar dat veel makelaarskantoren werktijden hebben die overeenkomen met de urenplanning van uw werkgever. Dat maakt het lastig om te overleggen met uw makelaar, zeker wanneer u in een rumoerige omgeving werkt of de telefoon niet op kunt of mag nemen tijdens werkuren. Kijkt u daarom ook naar de manieren en tijdstippen waarop u de makelaar kunt bereiken. Is deze in de avonduren bereikbaar via Skype of WhatsApp, al dan niet op afspraak, dan is dit een voordeel voor de woningverkoper die overdag zelf aan het werk is.

Makelaar kiezen en beginnen met uw verkooptraject

Met de vijf aandachtspunten hebt u een bredere basis om te vergelijken dan wanneer u uitsluitend naar de prijzen van de makelaars kijkt. Neemt u genoeg tijd voor het maken van een vergelijking, dan wordt het vinden van de juiste makelaar aanzienlijk makkelijker. Met de onderstaande vergelijkingstool begint u direct met het vergelijken van makelaars in uw gemeente: