Makelaars vergelijken

Dagelijks worden duizenden producten online vergeleken. U weet dat een bepaald product verschillende prijzen heeft in verschillende winkels. Vergelijken kan veel geld opleveren wanneer u hier tijd aan besteedt. Het vergelijken van makelaars gebeurt echter op een andere manier. U vergelijkt niet zozeer de verschillende ‘winkels’, u vergelijkt de ‘producten’ die aangeboden worden. De diensten verschillen namelijk sterk per makelaar en daarom is het belangrijk om hiernaar te kijken, en niet uitsluitend naar de prijs.

Wat levert makelaars vergelijken op?

Het is aannemelijk om te denken dat makelaars vergelijken vooral geld oplevert. In sommige gevallen is dit het geval, wanneer twee makelaars bijvoorbeeld exact dezelfde diensten aanbieden maar verschillende tarieven hanteren. Het zijn uiteindelijk de diensten van de makelaar die centraal staan bij het vergelijken van de aanbieders. U bent niet op zoek naar de goedkoopste makelaar; U bent op zoek naar de makelaar die uw huis kan verkopen binnen de tijd die u hebt voor de hoogst mogelijke prijs.

Daarom begint het vergelijken van makelaars bij de diensten die zij aanbieden. Wat wilt u dat de makelaar doet? En, nog belangrijker, wat wilt u precies zelf doen om de kosten zo laag mogelijk te houden? U kunt denken aan de onderdelen van het verkooptraject waarvoor een makelaar niet noodzakelijk is, zoals:

  • het maken van professionele foto’s;
  • het rondleiden van geïnteresseerden;
  • het huis inrichten voor de verkoop;
  • het onderhouden van contact met geïnteresseerden;

Dit gaat uiteraard alleen op voor de mensen die tijd en zin hebben om hiermee aan de slag te gaan. Hebt u goede contacten met fotografen en interieurdesigners, dan kunt u deze mensen inschakelen in plaats van een makelaar. Hebt u tijd om mensen rond te leiden tijdens bezichtigingen, zodat u vragen direct kunt beantwoorden en geïnteresseerden meer kunt vertellen over de mogelijkheden? Dan kunt u dit ook uit de makelaarskosten schrappen.

Hebt u een duidelijk beeld van de diensten die u wél af wilt nemen bij een makelaar? Vergelijk de makelaars dan direct op onze vergelijkingspagina. Daar vindt u de makelaar die het best aansluit bij uw wensen.

Prijzen van de makelaars vergelijken

Zijn de makelaarskosten belangrijker voor u, of zijn er meerdere makelaars die exact aanbieden wat u wilt? Dan is het tijd om te kijken naar de prijzen. Er zijn verschillende manieren waarop makelaars tot een tarief kunnen komen. De meest gebruikelijke manier is een prijsopbouw bestaande uit opstartkosten en courtagekosten. De opstartkosten betaalt u direct aan de makelaar. Deze dekken de kosten en de uren die gemaakt moeten worden voordat uw huis daadwerkelijk onder de aandacht gebracht kan worden via de verkoopkanalen.

Na deze fase komt het gedeelte van het tarief dat no cure no pay genoemd wordt. Concreet betekent dit dat u niet betaalt wanneer uw vastgoed niet verkocht wordt. De courtage is een percentage over de uiteindelijke verkoopprijs van uw huis. Dit ligt tussen de 0,8% en 1,5% bij de verkoopmakelaars. Onthoud goed dat een klein verschil in percentage een groot verschil maakt in absolute cijfers. Wordt uw woning verkocht voor €400.000,-, dan is een courtage van 1% bijvoorbeeld €4.000,-, waar 1,5% courtage neerkomt op €6.000. En die prijzen zijn zónder btw. Het uiteindelijke verschil is dus nog groter.

Naast de tweedelige prijsopbouw zijn er ook makelaars die een vast tarief rekenen. Dit zijn de internetmakelaars die veel lagere tarieven rekenen, maar waar u tegelijkertijd meer zelf moet doen. Onder de internetmakelaars zijn ook makelaars te vinden die een lager tarief vragen, maar die vervolgens een percentage rekenen over het verschil tussen de vraagprijs en verkoopprijs. Dit is meestal 10%. Verkoopt deze internetmakelaar uw huis voor €400.000 waar de vraagprijs €380.000 was, dan rekent deze dus €2.000 over het basistarief om tot de uiteindelijke makelaarskosten te komen. Dat lijkt nadelig, maar deze makelaar heeft er meer baat bij om een hogere verkoopwaarde te krijgen voor uw huis, waardoor er meer geld overblijft na de verkoop.

Direct makelaars vergelijken

Op KostenHuisVerkopen.nl vindt u alle informatie die u nodig hebt. Om het u nóg makkelijker te maken, kunt u direct beginnen met het vergelijken van makelaars via het onderstaande formulier. Let u niet alleen op de prijzen van de makelaars, maar kijkt u ook naar het aanbod aan diensten vanuit de makelaars. Dan komt u niet voor vervelende verrassingen te staan tijdens uw verkooptraject. De offertes die u ontvangt zijn gratis én op maat.