Makelaarskosten

Makelaarskosten bij verkoop van uw huis

U wilt uw huis verkopen en om het proces te bespoedigen gaat u op zoek naar een makelaar. Deze kan u veel werk uit handen nemen en weet er vaak voor te zorgen dat u een zo hoog mogelijk verkoopbedrag voor uw huis krijgt. Wanneer u begint met het zoeken naar een makelaar, merkt u dat er bijzonder veel makelaars zijn en dat het vergelijken van het aanbod niet altijd even gemakkelijk is. De meeste makelaars vermelden de verkoopkosten namelijk niet op de website. De makelaarskosten zijn echter wel belangrijk bij het verkopen. U wilt immers zoveel mogelijk geld overhouden aan de verkoop van uw vastgoed, maar tegelijkertijd wilt u dat de woning zo snel mogelijk verkocht wordt.

Makelaars vergelijken op basis van makelaarskosten

Kiest u ervoor om makelaars te vergelijken op basis van makelaarskosten, dan is het belangrijk om een aantal dingen in de gaten te houden. Zo is de goedkoopste makelaar niet altijd de beste partij. Kijkt u vooral ook naar de diensten die de makelaar aanbiedt, hoe goed deze bereikbaar is en hoe de kosten van de makelaar precies opgebouwd zijn. Een makelaar heeft namelijk drie verschillende manieren om tot een prijs te komen, waarbij er twee varianten zijn die direct betrekking hebben op de verkoopprijs van uw huis. Die makelaars zijn er dus bij gebaat om het maximale bedrag voor uw vastgoed te krijgen.

Opstartkosten en courtage

De eerste manier om makelaarskosten te berekenen, is een samengestelde prijs die bestaat uit de opstartkosten en de courtage. Dit is de meest gebruikelijke manier om makelaarskosten te berekenen. Wanneer u kiest voor een makelaar, maakt deze foto’s en een beschrijving van uw woning. Vervolgens wordt uw huis op de markt aangeboden. Voor dit werk worden opstartkosten gerekend die tussen de €250 en €500 liggen bij de meeste makelaars. Sommige makelaars trekken dit van de courtage af wanneer uw huis verkocht wordt. Aangezien niet alle makelaars dit doen, is dit géén garantie.

Het grootste gedeelte van de makelaarskosten bestaat echter uit de courtage. Dit is een percentage dat berekend wordt over de uiteindelijke verkoopprijs van uw huis. Het percentage ligt doorgaans tussen de 0,5% en 1.8%. Dat lijkt een klein verschil, maar wanneer uw huis verkocht wordt voor €300.000 of meer, zijn de absolute verschillen aanzienlijk. Kiest u een makelaar met een courtage van 1%, dan betaalt u €3.000,-. Kiest u een makelaar met een courtage van 1,5%, dan zijn de uiteindelijke courtagekosten maar liefst €4.500. Krijgt u gelijke diensten aangeboden met lagere courtagekosten, dan levert het vergelijken van de makelaars u veel geld op.

Een vast bedrag

Nu er steeds meer makelaars zijn die hun diensten grotendeels of uitsluitend online aanbieden, zijn er nieuwe manieren gekomen om makelaarskosten te berekenen. Deze makelaars geven vaak een vast bedrag aan waarmee alle makelaarskosten gedekt worden. Dit bedrag kan onder de €1.000,- liggen, maar kan ook oplopen tot duizenden euro’s. Hier is het écht belangrijk om te kijken welke diensten de makelaar aanbiedt in ruil voor de vergoeding. Kiest u de goedkoopste makelaar, dan is de kans groot dat u zelf de foto’s moet maken, een beschrijving moet schrijven voor uw vastgoed en de bezichtigingen moet regelen. Wilt u dit voorkomen, leest u dan goed wat de makelaar precies voor u doet nadat u de overeenkomst getekend hebt.

Een combinatie

Bovenstaande manier wordt door veel consumenten weggestreept omdat het de makelaar niet motiveert om meer geld te krijgen voor uw vastgoed. Daarom zijn er makelaars die een combinatie van de bovenstaande manieren hanteren. Zij rekenen een vast tarief (dat lager is dan bij de makelaars die uitsluitend een vast bedrag rekenen) en rekenen daarnaast een percentage voor het verschil tussen de vraagprijs die in overleg met u bepaald is, en de uiteindelijke verkoopprijs. Dit kan een percentage zijn van bijvoorbeeld 10%, maar dit wordt niet over de uiteindelijke verkoopprijs berekend. Laten we ervanuit gaan dat uw huis voor €300.000,- verkocht is. Uw aanvankelijke vraagprijs was echter €275.000,-. De makelaar krijgt in dit geval de vaste kosten die gerekend worden, plus een bedrag van €2.500,- (10% van het verschil tussen de vraagprijs en verkoopprijs).

Houdt u bij deze manier goed in de gaten dat de vraagprijs in overleg met de makelaar opgesteld wordt. Een hogere vraagprijs is in uw voordeel omdat de makelaarskosten zo lager uitvallen, maar dit wordt niet altijd geaccepteerd door de makelaar die hiermee zijn marge af ziet nemen.

Welke manier is het beste voor mij?

Wanneer u aan het werk gaat met het verkopen van uw huis, kunt u niet inschatten welke manier het goedkoopst is. U weet namelijk niet wat de uiteindelijke verkoopprijs van uw huis is, waardoor het onmogelijk is om op voorhand te berekenen bij welke makelaar u het minst betaalt. Het is wel mogelijk om een inschatting te maken over welke manier het beste past bij wat u wilt.

Wilt u een makelaar vinden die u alles uit handen neemt, dan kijkt u naar de diensten. Wilt u van tevoren precies weten hoeveel u moet betalen wanneer uw huis eenmaal verkocht is, dan kiest u voor de vaste kosten. Hebt u meer interesse in een makelaar die zelf baat heeft bij een verkoopprijs die zo hoog mogelijk ligt, dan kiest u voor de opstartkosten en courtage, of de gecombineerde tarieven.

Makelaarskosten vergelijken met offertes

Nu u weet hoe de makelaarskosten opgebouwd kunnen zijn per makelaar, is het tijd om een makelaar te zoeken die aan uw eisen voldoet. Dit is echter makkelijker gezegd dan gedaan. De makelaars vermelden in de meeste gevallen de exacte tarieven niet op hun website, omdat zij een persoonlijk aanbod willen maken waarbij rekening gehouden wordt met uw situatie, uw wensen en uw vastgoed. Maar ú wilt op voorhand weten welke makelaars aan uw eisen voldoen.

Dat is waar KostenHuisVerkopen.nl u verder helpt. Wij hebben een aantal vragen voor u opgesteld over uw huis, uw situatie en uw wensen. Wanneer u deze beantwoord hebt, zoeken we de makelaars bij u in de buurt die aan uw eisen kunnen voldoen. We vragen bij deze makelaars een offerte op, aan de hand van uw gegevens. Deze offertes maken het voor u mogelijk om een vergelijking te maken, zonder eerst alle makelaars langs te gaan. Dat doen wij immers voor u. De offertes zijn volledig vrijblijvend en gratis, zodat u alle tijd hebt om te besluiten wat u met de informatie wilt doen. Zo kunt u beginnen met het verkooptraject van uw huis wanneer het u uitkomt.