Kosten huis verkopen via makelaar

U hebt besloten dat u op zoek wilt naar een ander huis. Wellicht omdat u te weinig ruimte hebt nu er (meer) kinderen in huis zijn. Of u hebt juist te veel ruimte omdat de kinderen uit huis zijn. Voordat u op zoek gaat naar een ander huis, bepaalt u de verkoopstrategie van uw huidige woning. U overlegt met de bank over de hypotheek en de mogelijkheden. Daarna begint het verkopen van uw huis, mét of zonder makelaar. Wilt u een grotere kans dat uw woning snel verkocht wordt tegen een goede prijs, dan kunt u nauwelijks zonder Funda en dat is waar de makelaar u bij helpt.

Maar een makelaar kost geld. De duizenden makelaars in Nederland zijn daarnaast ook nog eens vrij om hun eigen tarieven te bepalen, waardoor er grote verschillen ontstaan zijn tussen de makelaardijen. Traditionele makelaars en internetmakelaars gaan de concurrentie met elkaar aan op het gebied van de makelaarskosten en de diensten die aangeboden worden aan de consument. Voordat u gaat vergelijken, is het goed om een duidelijk beeld te hebben van de kosten van een huis verkopen via een makelaar. Want daar wordt het verschil gemaakt.

Traditionele makelaars

Wanneer u kiest voor een traditionele makelaar, zijn de tarieven opgedeeld in twee verschillende bedragen. Het eerste bedrag dat u vaak direct al betaalt na de overeenkomst, zijn de opstartkosten. Dit zijn de kosten die gedekt moeten worden door de makelaar bij alles wat gebeurt voordat er potentiële kopers bereikt worden. Zoals het maken van foto’s en een beschrijving van uw huis. Daarin staat wanneer het huis gerenoveerd is, hoeveel kamers er zijn, hoe het huis verwarmd wordt en wat daarnaast de jaarlijkse kosten zijn die onvermijdelijk zijn voor de nieuwe eigenaar.

Na de opstartfase begint het no cure no pay traject. De courtagekosten worden namelijk alleen berekend wanneer het huis daadwerkelijk verkocht wordt. Dit percentage schommelt doorgaans tussen de 0,8% en 1,5% bij de verschillende makelaars. Verkoopt de makelaar uw huis niet, dan betaalt u geen courtagekosten. Staan er intrekkingskosten vermeld in de overeenkomst met uw makelaar en trekt u de opdracht terug voordat de overeenkomst verloopt? Dan moet u de intrekkingskosten wel aan de makelaar voldoen. Wordt uw huis verkocht nadat u de overeenkomst met de makelaar opgezegd hebt, maar is de verkoop duidelijk gerelateerd aan de inspanningen van uw vorige makelaar? Dan kunt u alsnog de kosten voor de courtage betalen.

Er is nog een kostenpost die vaak vergeten wordt wanneer het gaat om het vergelijken van makelaarskosten. Wat gebeurt er wanneer het huis niet verkocht wordt en u trekt de opdracht tot verkopen terug? Dan betaalt u de eventuele intrekkingskosten, maar het kan nog duurder worden wanneer u even niet oplet. Staat er een exclusiviteitsclausule vermeld in de overeenkomst en verkoopt een andere makelaar uw woning voordat de exclusiviteitsovereenkomst verlopen is bij de vorige makelaar? Dan moet u courtagekosten betalen aan beide makelaars.

Internetmakelaars hanteren andere tarieven

We regelen steeds meer op het internet en het zal u niet verbazen dat er makelaars zijn die uitsluitend via het internet werken. Deze noemen we voor het gemak ‘internetmakelaars’. Deze makelaars hanteren een heel ander tarief, met een compleet andere opbouw. De meeste makelaars op het internet bieden een vast tarief aan waarbinnen bepaalde diensten opgenomen zijn. Dit zijn vaak niet alle diensten die u van een traditionele makelaar verwacht. Let u hier goed op tijdens het vergelijken van de prijzen, voordat u verrast wordt en ineens alle bezichtigingen zelf moet regelen.

Omdat er veel mensen zijn die deze prijsopzet niet vertrouwen (de makelaar heeft geen baat bij het zo duur mogelijk verkopen van uw vastgoed immers), zijn er nu ook internetmakelaars die een andere manier hanteren om tot een prijs te komen. Ook hier wordt gebruik gemaakt van twee onderdelen:

  • Een vast tarief voor de diensten die aangeboden worden
  • Een percentage (meestal 10%) tussen de vraagprijs en de verkoopprijs

Bij de laatste variant heeft de internetmakelaar er wél baat bij om uw huis voor een zo hoog mogelijke prijs te verkopen. Hiermee verdient de makelaar immers meer geld en dat betekent dat u uiteindelijk ook meer geld overhoudt.

Kosten van de makelaars vergelijken

Wanneer u een ander huis op het oog hebt en met spoed uw huis wilt verkopen, dan hebt u andere eisen dan iemand die totaal geen haast heeft. U hebt minder interesse in de contractduur en de kosten omdat u vooral zo snel mogelijk van uw woning af wilt. Of wellicht hebt u juist geen haast bij de verkoop omdat het huis dat u op het oog hebt pas volgend jaar te betrekken is, of hebt u het volgende huis nog niet kunnen vinden en bent u nog op zoek. Het zijn úw eisen die bepalen welke makelaar het beste bij u aansluit en dat moet centraal staan tijdens het kiezen van een juiste makelaar.

Daarom hebben we een unieke dienst opgezet waarmee u de makelaars bij u in de buurt kunt vergelijken. Zonder eerst alle makelaars op te zoeken en langs te gaan om te vragen welke tarieven zij rekenen en welke diensten daar tegenover staan. U beantwoordt een aantal korte vragen over uw eigen situatie, uw vastgoed en uw wensen. KostenHuisVerkopen.nl gaat vervolgens op zoek naar de makelaars die aan uw eisen voldoen én die succesvol zijn in uw regio. Zij voorzien u van vrijblijvende en gratis offertes zodat u in alle rust kunt kijken welke van de makelaars de beste prijs heeft en de beste voorwaarden. Wanneer u weet waar u op moet letten, wordt het verkopen van uw vastgoed een stuk leuker, en u houdt er nog meer aan over ook.