Wat kost een huis verkopen?

U overweegt uw huis te verkopen en u bent op zoek naar een makelaar die het beste bij u past. Tijdens het zoeken staan uw eigen wensen en voorkeuren centraal. Er zijn immers verschillende stappen die doorlopen moeten worden bij het verkopen van uw huis. Niet alle makelaars bieden dezelfde diensten aan en de tarieven lopen daardoor flink uiteen. Verschillen tussen de makelaars kunnen oplopen tot duizenden euro’s, omdat niet alle makelaars evenveel voor u doen. Wilt u uw huis zo snel mogelijk verkocht hebben tegen een zo hoog mogelijke prijs, dan is de goedkoopste makelaar meestal niet de beste keuze.

Daarom is het goed om eens verder te kijken naar de kosten van het verkopen van uw huis, en de diensten die de makelaar hier tegenoverstelt. Hebt u hier een duidelijk beeld van, dan kunt u goed voorbereid aan de slag met het vergelijken van de makelaars via KostenHuisVerkopen.nl.

Hoe zijn de makelaarskosten opgebouwd?

Voorheen was het gebruikelijk dat een makelaar een tweedelig tarief rekende. Het eerste gedeelte van deze manier bestaat uit de opstartkosten. Dit zijn de kosten die gemaakt worden om uw huis op de vastgoedmarkt te krijgen. U kunt hierbij denken aan:

  • Het maken van foto’s van uw huis en uw grond;
  • Het maken van een beschrijving van uw huis;
  • Het opstellen of verkrijgen van een energielabel;
  • Het plaatsen van de informatie op websites, of in kranten en andere bladen.

Deze kosten liggen doorgaans onder de €1.000,- en worden vooraf betaald aan de makelaar. Het is goed om even naar de exacte invulling van de offertes te kijken die u aanvraagt op onze vergelijkingspagina. Er zijn namelijk makelaars die deze kosten aftrekken van het eindbedrag wanneer het huis verkocht wordt, maar dat is lang niet altijd het geval.

Naast deze opstartkosten wordt er courtage gerekend. Dit is een percentage over het uiteindelijke verkoopbedrag van uw huis, meestal tussen de 1% tot 1,5%. Deze kosten betaalt u feitelijk niet; zij worden door de notaris afgetrokken van de verkoopopbrengst die naar uw rekening overgemaakt wordt.

Deze opbouw van makelaarskosten is nog altijd standaard bij veel van de gerenommeerde makelaars in Nederland, maar er zijn nu ook makelaars die het heel anders aanpakken.

Internetmakelaars met vaste prijzen

Er zijn verschillende internetmakelaars die deze manier van prijsbepaling niet gebruiken. Zij hebben ervoor gekozen om een vast tarief te rekenen, of een vast tarief als basis dat vermeerderd wordt met een percentage van het verschil tussen de vraagprijs en de verkoopprijs. Wanneer u offertes opvraagt van internetmakelaars, is het belangrijk om altijd naar de diensten te kijken die aangeboden worden voor de prijzen die gerekend worden. De kans is groot dat deze makelaars minder diensten aanbieden, maar vaak zijn zij tegelijkertijd beter bereikbaar in de avonduren of de weekenden.

De kosten afzetten tegen de diensten van de makelaars

De consumenten van vandaag zijn gewend aan het vergelijken via het internet. Maar de manier waarop u koffiezetapparaten, stofzuigers en boodschappen vergelijkt, is niet de manier waarop u makelaars kunt vergelijken. Kijkt u uitsluitend naar de prijzen die gerekend worden, dan bent u zelf drukker met de verkoop van uw woning dan uw makelaar. Dat is prima wanneer dit uw bedoeling is, maar voor de meeste mensen gaat dit niet op.

Doorgaans wordt gezegd dat een lagere prijs minder diensten betekent. In het geval van de makelaars is dit niet altijd waar. Daarom is het belangrijk dat u niet alleen kijkt naar de kosten die u betaalt bij het verkopen van uw huis. Uiteindelijk is dit namelijk niet waar u naar zoekt. U bent op zoek naar een makelaar die u kan helpen om uw huis zo snel mogelijk te verkopen tegen de best mogelijke prijs. Daar komen bepaalde handelingen bij kijken die u eventueel zelf zou kunnen doen, maar dit is alleen aantrekkelijk wanneer u hier zelf bewust voor kiest.

De kosten zo laag mogelijk houden

Wilt u zelf de handen uit de mouwen steken om zo de kosten van de verkoop zo laag mogelijk te houden, maar wilt u wél een makelaar zodat u aan alle eisen en regels voldoet? Dan kunt u kiezen voor een makelaar die net wat minder diensten aanbiedt. Zo kunt u bij bepaalde makelaars de volgende handelingen zelf verrichten:

  • Foto’s maken van uw huis en de grond;
  • Een beschrijving maken van uw huis met het aantal vierkante meters, het aantal kamers en meer;
  • Het rondleiden van geïnteresseerden tijdens de bezichtigingen van uw huis.

In feite bepaalt u tegenwoordig zelf hoe hoog de kosten zijn wanneer u uw huis verkoopt via een makelaar. Hoe meer u zelf doet, hoe lager de kosten van de makelaar uit zullen vallen. Maar dan moet u wel een makelaar vinden die bij uw wensen past. Niet alle makelaars zijn immers zo flexibel wanneer het aankomt op de invulling van de diensten en de prijzen.

Direct offertes opvragen

Wilt u een goed beeld hebben van de kosten per makelaar, maar wilt u dat uw eigen wensen vooropstaan, omdat u bijvoorbeeld écht zelf de bezichtigingen wilt regelen? Dan raden we aan om direct uw gegevens in te vullen en uw wensen aan te geven bij KostenHuisVerkopen.nl. Wij gaan voor u op zoek naar de makelaars die voldoen aan de eisen die u stelt. Zij voorzien u vervolgens van een offerte, waarin de diensten en kosten vermeld worden zodat u direct het aanbod kunt vergelijken. Alle makelaars die we benaderen, zijn succesvol in uw omgeving en voorzien u van een gratis en vrijblijvende offerte zodat u zelf kunt bepalen of dit het moment is om uw huis te verkopen met de hulp van de makelaar die u gekozen hebt.