Wat kost een verkoopmakelaar?

Wanneer u ervoor kiest om uw huis te verkopen, zijn er veel dingen die geregeld moeten worden. Het plaatsen van de advertentie om potentiële kopers aan te trekken, het onderhandelen met de kopers en het opstellen van de contracten en overeenkomsten. Dat is meer dan u zelf kunt doen en daarom nemen de meeste verkopers een verkoopmakelaar in de arm. Dat is praktisch omdat de verkoop zo sneller en beter geregeld kan worden, maar er zit ook een prijskaartje aan verbonden. En dat prijskaartje kan flink oplopen.

Maar eigenlijk is de vraag die gesteld wordt niet correct. Het is niet de vraag wat een verkoopmakelaar kost, het is de vraag wat een verkoopmakelaar u op kan leveren. Wanneer u het huis voor meer geld kunt verkopen, en nog steeds meer winst gemaakt hebt na aftrek van de kosten, heeft de verkoopmakelaar het immers goed gedaan. Om een beter beeld te krijgen van de mogelijkheden, moet eerst gekeken worden naar de kosten die een verkoopmakelaar rekent.

Commissie, oftewel courtage

In Nederland mogen alle verkoopmakelaars zelf hun tarieven bepalen. De markt is zelfs zo vrij dat iedereen zich makelaar kan noemen, ook zonder dat hiervoor de juiste opleiding afgerond is. Hoewel de prijzen sterk uiteenlopen, werken de meeste traditionele makelaars op commissiebasis. Zij rekenen courtage, om de juiste vakterm te gebruiken. Dit is een percentage over het uiteindelijke verkoopbedrag van uw huis. U kunt niet weten hoe hoog dit bedrag exact is, omdat het definitieve verkoopbedrag niet bekend is wanneer u in de aanvangsfase van het verkooptraject zit. Aangezien een verkoopmakelaar meer geld krijgt bij een verkoop tegen een hogere prijs, heeft de makelaar er – net als u – baat bij om uw huis zo duur mogelijk te verkopen.

Dit zijn niet de enige kosten die de standaardmakelaars rekenen. Er worden ook opstartkosten in rekening gebracht en deze moeten altijd betaald worden. Het zijn de kosten die gemaakt worden om uw huis op de markt te zetten. De courtage betaalt u niet wanneer het huis niet verkocht wordt, de opstartkosten wel. Daarentegen zijn er wel weer makelaars die de opstartkosten wegstrepen tegen de courtage wanneer uw huis via de makelaar verkocht wordt. U leest hier meer over in de voorwaarden van de makelaar zelf.

Verkoopmakelaars met vaste tarieven

Voorheen was een combinatie tussen de courtage en de opstartkosten de standaardopzet van de prijzen die verkoopmakelaars rekenden. Door de mogelijkheden op het wereldwijde web zijn er nu ook internetmakelaars te vinden, die een compleet andere benadering hebben. Zij rekenen een vast bedrag (dat meestal tussen de €1000,- tot €2000 ligt) voor de verkoop van uw huis. Deze kosten zijn vaak lager dan een gemiddelde verkoopmakelaar die courtage en opstartkosten rekent.

Een traditionele verkoopmakelaar met opstartkosten van €500,- en een courtage van 1.2% kost u bijvoorbeeld €4700,- wanneer uw huis verkocht wordt voor €350.000,-. Dat is een veel hogere prijs dan gerekend wordt door een internetmakelaar, maar de verklaring ligt in de diensten die aangeboden worden. Bij een internetmakelaar moet u vaak zelf de bezichtigingen regelen, en bijvoorbeeld onderhandelen over de prijs van uw vastgoed met potentiële kopers. Die stress willen lang niet alle huisbezitters hebben, en dat is waarom het vergelijken zo belangrijk is.

Kosten van de verkoopmakelaar die vaak vergeten worden

U weet wat de courtage is, u weet wat de opstartkosten zijn en hoe vaste tarieven van internetmakelaars een voordeel en een nadeel zijn. Er zijn echter nog meer kosten die gemaakt kunnen worden bij het inschakelen van een verkoopmakelaar. Kosten die vaak vergeten worden en die toch een flinke hap uit de opbrengsten kunnen nemen. Dit zijn de intrekkingskosten en de exclusiviteitsclausule.

Intrekkingskosten verkoopmakelaar

U hebt gekozen voor een verkoopmakelaar maar na een lange periode verliest u het vertrouwen in de verkoopmakelaar. U hebt niet het idee dat hij of zij voldoet aan de inspanningsverplichting en er is bijzonder weinig interesse voor uw huis, ondanks het feit dat soortgelijke huizen bijzonder snel verkocht worden. U kunt de opdracht bij de makelaar weghalen door de overeenkomst te beëindigen. Gebeurt dit voor het einde van de contractduur, dan kan de makelaar intrekkingskosten rekenen. Dit is niet standaard, maar aangezien er veel makelaars zijn die hier gebruik van maken, is het belangrijk om dit mee te nemen bij het vergelijken.

Exclusiviteitsclausule

De makelaar kan een exclusiviteitsclausule opstellen in de overeenkomst. Dit betekent concreet dat de verkoop van de woning uitsluitend mag gebeuren via de makelaar en hier zit een bepaalde tijdsduur aan verbonden. Zegt u de overeenkomst met de makelaar op, dan blijft de exclusiviteitsclausule van kracht. Verkoopt u uw woning via een andere makelaar voordat het exclusiviteitscontract afgelopen is, of verkoopt u uw woning zelf zonder tussenkomst van een makelaar, dan moet u alsnog commissie betalen aan uw vorige makelaar. Zo lopen de kosten onnodig hoog op, dus kijkt u vooral even wat de afspraken zijn die de makelaar u voorlegt, of vraag de makelaar naar de exclusiviteitsbepalingen wanneer u een offerte ontvangen hebt.

Offertes opvragen van relevante makelaars

U hebt bepaalde eisen en wensen. Uw vastgoed heeft bepaalde voordelen die te gelde gemaakt moeten worden. Dit alles is belangrijk omdat u niet zomaar een makelaar wilt vinden. U wilt de makelaar vinden die uw vastgoed kan verkopen tegen de best mogelijke prijs, binnen de tijd die u voor ogen hebt. Daarom is het belangrijk dat u de makelaar vindt die het beste bij u past, maar dat is lastig. Niet alle makelaars benoemen de diensten en tarieven die zij hanteren op hun website. Traditionele makelaars willen u aanbod doen dat op maat gemaakt is.

Daarom kunt u terecht bij KostenHuisVerkopen.nl. Wij hebben een uitgebreid netwerk met veel Nederlandse makelaars. U geeft bij ons aan wat uw wensen zijn, welk vastgoed u wilt verkopen en waar u naar op zoek bent. Wij leggen dit vervolgens voor aan verkoopmakelaars die aan uw eisen voldoen en die succesvol actief zijn in de regio waarin uw vastgoed verkocht moet worden. De makelaars geven u vervolgens een vrijblijvende en gratis offerte, zodat u direct aan de slag kunt met het vergelijken van het aanbod. Zo vindt u de beste verkoopmakelaar voor de verkoop van uw huis.