Zijn de notariskosten aftrekbaar?

U wilt zoveel mogelijk geld overhouden aan de verkoop van uw woning. Eenvoudig is dat niet, want na de kosten voor de makelaar en de notaris komt ook de Belastingdienst bij u kijken in hoeverre u bij moet betalen, of dat u geld terugkrijgt. Hoe meer kosten u af kunt trekken, hoe minder belasting u uiteindelijk moet betalen. Zijn de notariskosten aftrekbaar van de belasting? Of de makelaarskosten? En in welke gevallen kunt u geld terugkrijgen van de Belastingdienst?

Notariskosten aftrekken van de belastingen

Er zijn nauwelijks kostenposten die aftrekbaar zijn van de belastingen na de verkoop van uw woning. De bemiddelingskosten zoals de makelaarscourtage, zijn niet aftrekbaar. De overdrachtsbelasting ook niet, net als de notariskosten of de bouwrente op het huis voordat het voorlopige koopcontract getekend wordt. Dat betekent dat er vrij weinig overblijft. De enige kosten die u wél af kunt trekken van de belastingen, zijn de kosten van het royement van de hypotheek op de door u verkochte woning. Dit wordt ingevuld onder het gedeelte ‘Hypotheken en andere schulden’. Dit gaat echter om een bijzonder klein bedrag en zal in de meeste gevallen niet veel geld opleveren in verhouding tot de kosten die gemaakt zijn bij het verkopen van uw vastgoed.

Aftrekbare posten wanneer u een huis koopt

Wanneer uw huis verkocht is, koopt u in de meeste gevallen een andere woning. Op dat moment zijn er wél aftrekposten die u kunt gebruiken waarmee u het bedrag kunt verminderen dat aan de Belastingdienst betaald moet worden. Dat is interessant wanneer u winst gemaakt hebt op de verkoop van uw vorige woning.

Zo kunt u de kosten van het opstellen van een hypotheekakte aftrekken, samen met de kosten voor de inschrijving in het kadaster. Ook de eventuele taxatiekosten die gerekend worden om een lening te kunnen verkrijgen, zijn aftrekbaar mits deze taxatie vereist is door de geldverstrekker. Daarnaast kunt u ook de kosten voor het verkrijgen van een Nationale Hypotheek Garantie aftrekken van de belastingen, inclusief de kosten voor het opstellen van een bouwkundig rapport wanneer dit vereist is voor de garantieverstrekking.

Kosten bij verkoop van uw huis en de belastingen

Aangezien er relatief weinig aftrekposten zijn wanneer u een huis verkoopt, is het belangrijk om de kosten in de gaten te houden. Let u hierbij op dat de makelaarskosten en notariskosten niet de enige kosten zijn wanneer u uw huis met winst verkoopt. De Belastingdienst komt ook aan de deur om een gedeelte van de eventuele meerwaarde op te eisen. Vergelijkt u daarom de makelaars en notarissen op basis van de prijzen die zij rekenen en de diensten zij die aanbieden, zodat u zeker weet dat u niet te veel betaalt.