Stappenplan

Stappenplan bij een huis verkopen

Het verkopen van vastgoed is niet iets dat u dagelijks doet. Er zijn veel stappen in het verkooptraject die niet altijd even duidelijk zijn. Maar alle onderdelen in dit traject zijn belangrijk voor u als verkoper, en ook voor de toekomstige eigenaar van uw woning. Daarom heeft KostenHuisVerkopen.nl een stappenplan opgezet waarmee u direct aan de slag kunt. U gaat uw huis verkopen: wat te doen? U vindt het direct in het stappenplan terug.

Oriënteren op de makelaars

Voordat u begint met het schoonmaken, herinrichten of het plaatsen van advertenties, begint u bij KostenHuisVerkopen.nl. Via onze website kunt u direct offertes regelen van makelaars die succesvol zijn in uw omgeving. Bij het zoeken naar makelaars houden we rekening met uw wensen en situatie. Het is essentieel dat u begint met deze stap. Op die manier hebt u de offertes van de makelaars op het moment dat u aanbeland bent bij stap 3. Dit zorgt ervoor dat u sneller verder kunt met uw verkooptraject.

Woning klaarmaken voor verkoop

Nagenoeg iedere woningeigenaar heeft wel ergens een klusje dat is blijven liggen. Een muur die opnieuw geschilderd had moeten worden, of een afwerking van een raamkozijn dat prima kon wachten. Dit is het moment om aan de slag te gaan met die kleine dingen die telkens uitgesteld werden. Wanneer de potentiële kopers een huis zien waarin nauwelijks iets hoeft te gebeuren, brengen zij eerder een bod uit dat vaak ook hoger ligt. Beseft u goed dat er mensen zijn die haast hebben bij het vinden van een woning. Een huis dat klaar is, is dan aantrekkelijker dan een huis waar nog geverfd moet worden.

Dit is niet het moment om een keuken of badkamer te vervangen. Dit zijn aanpassingen die meer geld kosten dan zij opleveren. Het is beter om hier rekening mee te houden bij het opstellen van de vraagprijs. Zo heeft de volgende eigenaar een budget voor de aanpassingen en kan deze de badkamer of keuken naar eigen wens inrichten.

Makelaar inschakelen of zelf verkopen?

U kunt ervoor kiezen om uw huis zelf te verkopen. Hiermee verlaagt u de kosten voor de verkoop, maar het succes van het verkooptraject kan hierdoor ook in het geding komen. Het blijkt regelmatig dat particulieren die zelf hun vastgoed proberen te verkopen een langer verkooptraject hebben. Aan het einde van dit traject krijgen zij minder voor hun woning dan de mensen die kiezen voor een makelaar.

Bent u begonnen met het aanvragen van offertes van de verschillende makelaars bij de eerste stap van dit stappenplan, en hebt u de offertes ontvangen? Dan kunt u de verschillende verkoopmakelaars vergelijken op basis van de kosten en diensten die zij aanbieden. U zoekt niet direct de goedkoopste makelaar; u zoekt de makelaar die uw woning zo snel mogelijk kan verkopen tegen de best mogelijke prijs.

Hebt u een makelaar gevonden die bij u past? Of kiest u er toch voor om de verkoop zelf te regelen? In beide gevallen is het opzetten van een verkoopstrategie de volgende stap in het proces.

Strategie opbouwen

Elk verkooptraject valt of staat met het ontwikkelen van een verkoopstrategie. Hier is geen blauwdruk voor. Elk verkooptraject en ieder vastgoed is namelijk uniek. U begint met het vaststellen van een vraagprijs. Dit doet u door te kijken naar de verkoopprijzen van woningen bij u in de buurt die lijken op uw woning. Daarnaast spelen het bestemmingsplan en de gegevens uit het Kadaster een grote rol bij het opstellen van een vraagprijs. Hier kan de makelaar u bij helpen. Hebt u bij de vorige stap gekozen voor het zelf verkopen en denkt u nu ‘Een huis verkopen: Wat te doen en waar te beginnen?’ Dan kan het verstandig zijn om toch te kiezen voor de hulp van een makelaar.

Welke verkoopkanalen worden gebruikt?

Binnen de strategie is het kiezen van de verkoopkanalen essentieel. Elke advertentieruimte kost geld. Het plaatsen van een huis op Funda kost geld, dagbladen en kranten hebben vaste tarieven voor huisadvertenties en ook andere huizenmarkten vragen geld voor het adverteren. De sociale media kunt u gratis gebruiken, maar de kans dat hier woningzoekenden actief op zoek zijn, is nog maar net de vraag. U kiest in overleg met de makelaar en/of uw budget de kanalen die u wilt gebruiken om uw huis op de markt zichtbaar te maken.

Bezichtigingen regelen

Onder de strategie vallen ook de bezichtigingen. Doet u deze zelf, of neemt de makelaar dit u uit handen? Kiest u voor bepaalde dagen waarop bezichtigingen plaats kunnen hebben, of wilt u een flexibele houding aannemen zodat er altijd geïnteresseerden langs kunnen komen om te kijken? Elke keuze heeft voordelen en nadelen, maar beseft u vooral dat de strategie gaandeweg aangepast kan worden wanneer deze niet blijkt te werken.

Nabellen of niet?

Er zijn altijd mensen die interesse getoond hebben en die op een bezichtiging geweest zijn, maar die vervolgens niets van zich laten horen. U kunt deze mensen beschouwen als mensen die niet langer potentiële kopers zijn, maar u kunt er ook voor kiezen om deze mensen op te bellen. De kans bestaat dat deze mensen met vragen zijn blijven zitten, of verkeerde aannames gemaakt hebben. U kunt de makelaar ook vragen om deze mensen op te bellen. Dit is geen onderdeel van een standaardstrategie bij de verkoop van een huis, maar kan zeker in uw voordeel werken.

Wat doet u wanneer het niet wil vlotten?

Het kan gebeuren dat er na een aantal maanden nog geen interesse is voor uw huis. De verkoop wil niet vlotten en het is tijd om in te grijpen. Stel dit vooral niet uit en ga met de makelaar aan tafel zitten om de strategie bij te stellen. Hebt u het idee dat de makelaar niet voldoet aan zijn inspanningsplicht? Dan kan het lonend zijn om de opdracht terug te trekken en een andere makelaar te kiezen die wél succes kan hebben bij uw verkooptraject.

De koopovereenkomst

Zijn er mensen die een bod geplaatst hebben en hebt u dit bod geaccepteerd? Dan is het tijd voor de koopovereenkomst. De eerste overeenkomst is een voorlopig koopcontract. Hier bestaan wat misverstanden over. Het voorlopig koopcontract is direct bindend. Het ‘voorlopige’ gedeelte duidt alleen op het feit dat het huis nog niet van eigenaar gewisseld is. De koper heeft wettelijk recht op drie werkdagen bedenktijd.

Ontbindende factoren in het voorlopig koopcontract

Sinds februari 2018 staan het financieringsvoorbehoud en bouwkundig voorbehoud standaard in het voorlopig koopcontract. Concreet betekent dit dat de kopende partij de overeenkomst kan ontbinden wanneer zij het geld niet rond kunnen krijgen voor de woning, er sprake van achterstallig onderhoud is of andere grote problemen met de constructie van het huis. Zowel de kopende als verkopende partij kunnen verzoeken deze ontbindende voorwaarden uit het voorlopig koopcontract te laten halen. Andere ontbindende voorwaarden zijn:

  • NHG voorbehoud: De overeenkomst wordt ontbonden wanneer er geen hypotheek afgesloten kan worden met Nationale Hypotheekgarantie;     
  • Vergunningsvoorbehoud: De overeenkomst wordt ontbonden wanneer vergunningen vereist zijn voor ingrijpende verbouwingsplannen aan het huis.

Wie stelt het voorlopig koopcontract op?

Het voorlopig koopcontract wordt opgesteld door de kopende en verkopende partij, door een makelaar of door een notaris. Het is raadzaam om te kiezen voor de makelaar of de notaris, omdat de definitieve overeenkomsten niet af mogen wijken van het voorlopig koopcontract. Staan hier fouten in, of bepalingen die niet in overeenkomst zijn met de Nederlandse wetgeving, dan moet de notaris het voorlopig koopcontract aanpassen met goedkeuring van zowel de kopende als verkopende partij.

Naar de notaris voor inschrijving koopakte

De volgende stap in het stappenplan is de stap naar de notaris. De doet de inschrijving van de koopakte bij het Kadaster. Dit is de koopovereenkomst, maar nog niet de eigendomsoverdracht. De overdracht van het eigendom van het huis, vaak symbolisch door de sleutels over te geven, moet binnen zes maanden na het inschrijven van de koopakte plaatsvinden. In de meeste gevallen zijn hier duidelijke afspraken overgemaakt door de verkopende en kopende partij.

Uw vastgoed; Uw stappenplan

Een stappenplan voor de verkoop van uw huis is een aanzienlijk traject met veel onderdelen. Dit is precies de reden waarom de meeste verkopende partijen kiezen voor een verkoopmakelaar. Neemt u vooral de tijd voor de eerste en derde stap. U wilt tijd hebben om de verschillende verkoopmakelaars te vergelijken, zodat u precies weet welke onderdelen van het verkooptraject van uw lijst verdwijnen.

De makelaar die het best past bij uw wensen en uw budget, vindt u uiteraard via KostenHuisVerkopen.nl. Via onze vergelijkingspagina kunt u direct uw wensen en eisen aangeven. Daarna laat u ons weten welk vastgoed u wilt verkopen. Aan de hand van die gegevens zoeken wij makelaars die actief en succesvol zijn in de omgeving waar uw woning verkocht moet worden. Deze verkoopmakelaars voorzien u van gratis en vrijblijvende offertes, zodat u op elk moment zelf kunt kiezen wat de beste aanpak is voor uw eigen verkooptraject.