Uw situatie

Wanneer u besluit om uw huis te verkopen, dan zijn er verschillende factoren die hierbij een belangrijke rol spelen. U kunt hierbij denken aan de huizenmarkt, de financiële situatie voor en na de verkoop van uw woning, en de eigenlijke verhuizing die geregeld moet worden. Voordat u begint met het plannen van deze stappen, is het belangrijk om eerst te kijken naar uw eigen situatie. Dit is bepalend voor het verkooptraject van uw huidige woning. Uw situatie bepaalt in hoge mate hoe de verkoop van uw huis aangepakt gaat worden. Of dat nou mét of zonder makelaar is.

Om u op weg te helpen hebben we vier punten gekozen die te maken kunnen hebben met de situatie waarin u op dit moment verkeert, met uitleg waarom deze bepalend zijn voor uw verkooptraject.

Hoeveel tijd hebt u voor de verkoop van uw woning?

Een factor die een grote rol speelt, is de beschikbare tijd die u hebt voor de verkoop. Hebt u reeds een andere woning gevonden en kunt u geen dubbele woonlasten opbrengen, dan is een spoedige verkoop van uw woning essentieel. Hebt u nog geen andere woning gevonden, of kunt u de volgende woning pas over een lange tijd betrekken, dan hebt u meer tijd.

Dit is belangrijk voor uw verkooptraject en de strategie die gehanteerd wordt:    

  • Hebt u meer tijd, dan kunt u een hoge vraagprijs kiezen;         
  • Hebt u meer tijd, dan kunt u meer stappen zelf regelen, of kiezen voor een grondigere aanpak wanneer u het huis klaarmaakt voor de verkoop;          
  • Hebt u meer tijd, dan kunt u een hoger minimaal bod vaststellen waarmee u akkoord gaat.

Gaat u groter of kleiner wonen?

Wanneer de tijd geen belangrijke factor is, dan kunt u kijken naar uw volgende woning. Gaat u groter wonen, of kiest u juist voor een kleinere woning? Het is belangrijk om dit mee te nemen bij uw overwegingen bij de verkoop van uw huidige woning, omdat hier een financieel verschil bij komt kijken. Bij een grotere woning hebt u de maximale opbrengsten uit de verkoop nodig aangezien de hypotheek sinds 2018 niet hoger mag liggen dan 100%. In dat geval is het goed om een rekensom te maken om zo te berekenen wat u minstens voor uw huidige woning moet krijgen om de aankoop van uw volgende woning mogelijk te maken.

Gaat u juist kleiner wonen, dan is het hoogste bod niet altijd het meest interessant wanneer u de verhuizing snel en gemakkelijk wilt regelen. Een bod van een koper die geen problemen heeft met meubilair dat blijft staan, is dan bijvoorbeeld meer overeenkomstig met de eisen die voortvloeien uit uw situatie.

Hoe is de staat van uw woning?

De staat van uw woning is bepalend voor het verkooptraject. U hebt verschillende opties wanneer uw huis in een slechtere staat verkeert. U kunt kiezen voor:

  • het verkopen van het huis in de huidige staat, tegen een lagere waarde;
  • het opknappen van het huis zodat deze klaar is voor verkoop;
  • het grondig renoveren van het huis, hopend op de maximale waarde voor uw woning.

De meest optimale staat van een woning is het beste voor de verkoopwaarde en het verkooptraject. Het is echter lang niet altijd lonend om de aanpassingen te (laten) doen voordat er begonnen wordt met het verkopen van de woning. Beseft u goed dat veel mensen een huis kopen met oog voor de potentie, en daarbij de huidige staat niet belangrijk vinden.

Zelf verkopen of met een makelaar?

Het vierde punt op deze lijst is een logisch vervolg op de vorige drie punten. Wanneer u weinig tijd hebt, wanneer u al een ander huis op het oog hebt of wanneer u niet weet of renoveren zinnig is, dan is advies van een ervaringsdeskundige praktisch. Uit onderzoek blijkt dat de mensen die een huis particulier verkopen vaak minder succesvol zijn. Daarom is het aan te raden om te kiezen voor een makelaar.

Het vergelijken van de makelaars is echter geen makkelijke taak. De duizenden makelaars in Nederland mogen zelf hun prijzen en diensten bepalen. KostenHuisVerkopen.nl raadt u sterk aan om een makelaar te kiezen die bij uw situatie past. Hierbij kunt u denken aan punten zoals:

  • de bereikbaarheid van de makelaar;
  • het succes van de makelaar in uw regio;
  • de prijzen die de makelaar hanteert;
  • de diensten die de makelaar biedt.

Hebt u bijvoorbeeld weinig tijd om uw woning zelf te verkopen of mee te helpen in het verkooptraject, maar moet de woning wél snel verkocht worden? Dan hebt u een makelaar nodig die u alles uit handen kan nemen en die een groot aantal verkoopkanalen heeft. Werkt u overdag en hebt u helemaal geen haast met de verkoop van uw woning? Dan is een makelaar die in de avonduren goed bereikbaar is handiger, zodat u altijd kunt overleggen over de volgende stappen in het verkooptraject.

KostenHuisVerkopen.nl helpt u bij het vinden van de makelaar die bij uw situatie past. U kunt op de vergelijkingspagina direct alle informatie vinden die u nodig hebt bij het vergelijken van de makelaars. Daarbij let u niet alleen op de prijzen die gehanteerd worden. Het is verstandig om goed te kijken naar wat de makelaar precies voor u doet, op welke manieren dat gedaan wordt en in hoeverre die aanpak succesvol gebleken is in het verleden. Op die manier vindt u de juiste makelaar voor uw situatie én de makelaar die het best past bij het verkooptraject van uw woning.