Huis verkopen aan de bank

U kunt zich in de situatie bevinden waarin u geld nodig hebt, ondanks het feit dat u een groot vermogen bezit. Het kapitaal dat in uw huis zit, is echter niet liquide. U kunt het niet gebruiken om een reis mee te betalen, of een uitbouw te bekostigen. Daarnaast kunt u er zeker geen rekeningen mee betalen. Wilt u echter niet verhuizen, dan is het verkopen van uw woning geen optie. Tenzij u de woning verkoopt en deze huurt via de opkoper. Zo bestaat de mogelijkheid om geld voor uw woning te krijgen via de bank. Is dit een optie die bij u past?

De opeethypotheek via de bank

U kunt ervoor kiezen om een voorschot te ontvangen op de overwaarde van uw huis via de bank. Dit wordt in de volksmond de ‘opeethypotheek’ genoemd omdat u kapitaal uit uw woning haalt en hiervan kunt eten. Maar dát is tegenwoordig niet meer zo makkelijk als het ooit was in het verleden. De crisis heeft ervoor gezorgd dat de banken niet meer optreden als welwillende partners. Ook niet wanneer u een hypotheek hebt bij de bank. Wanneer de bank weigert, omdat uw inkomen te laag is, of omdat de bank simpelweg geen interesse heeft, kunt u ervoor kiezen om uw huis te verkopen aan een vastgoedopkoper, al dan niet direct via de bank wanneer deze actief is op deze markt.

De constructie wordt vooral genoemd met betrekking tot de senioren, die op deze manier liquide middelen krijgen uit hun huis. Dit geld kunnen zij gebruiken om rekeningen te betalen, of eindelijk de traplift aan te schaffen zodat het dagelijks leven wat makkelijker wordt. Bevindt u zich in een soortgelijke situatie, dan is het van groot belang dat u op de hoogte bent van de nadelen, die genoemd worden in de kleine lettertjes:

  • Er is weliswaar geen erfbelasting op het huis meer, maar het vrijkomende vermogen wordt wél belast.
  • Het is niet langer mogelijk om het huis na te laten aan de kinderen.
  • De kosten kunnen hoger uitvallen dan de opbrengst, zeker gemeten over een langere periode.
  • De opkoper biedt doorgaans hoogstens 80% van de marktwaarde. U houdt minder over omdat er ook nog kosten betaald moeten worden, vaak rond de 1,5% van de verkoopwaarde.

Uiteraard zijn er ook voordelen. Zo beschikt u direct over de middelen en komen de kosten voor het onderhoud van het huis en de vastgoedbelasting niet meer voor uw rekening. In ruil daarvoor betaalt u wel huur en dat kan een grote toename zijn van de maandelijkse lasten wanneer uw huis vrij van hypotheek was voor de verkoop.

Zijn er betere opties?

Het huis verkopen aan de bank of een vastgoedopkoper is voornamelijk geschikt voor de mensen die haast hebben bij de verkoop van hun huis. Met haast wordt een tijdsbestek van minder dan een maand bedoeld; een vastgoedopkoper kan de volledige deal rond hebben binnen twee weken voor u. Hebt u meer tijd én hebt u een courante woning, dan kan het verstandig zijn om de mogelijkheden eens rustig op een rijtje te zetten.

Wanneer u een geschikte makelaar vindt en de tijd hebt om een verkooptraject op te zetten, voorzien van een goede verkoopstrategie, dan zijn er kansen. U kunt uw huis alsnog snel verkopen door een reële verkoopprijs te vragen voor uw huis en de aanpak tot in de puntjes te regelen. Dit kan betekenen dat u zelf aan de slag moet met de rondleidingen, omdat dit statistisch snellere verkopen betekent. Wanneer u een minimaal acceptabel bod aanhoudt van minstens 80% van de marktwaarde van uw huis en daarbij rekening houdt met de makelaarskosten, houdt u meer geld over dan wanneer u het huis verkoopt aan een vastgoedopkoper.

Weet u niet hoe u dit het beste aanpakt, of weet u niet hoe u het beste een makelaar kunt kiezen die bij deze specifieke situatie past? Neemt u dan eens een kijkje op de overige pagina’s op KostenHuisVerkopen.nl, of gaat u direct naar de vergelijkingspagina waar u meer informatie vindt over de manieren waarop u makelaars kunt vergelijken. Zo wordt het mogelijk om binnen een korte periode uw huis te verkopen, zónder dat u hierbij moet kiezen voor een vastgoedopkoper of bank die een relatief laag bod doet met veel kleine lettertjes in de voorwaarde.