Huis verkopen aan kind

U kunt ervoor kiezen om uw huis te verkopen via een makelaar, of u kunt zelf uw huis proberen te verkopen. Hebt u haast, dan kunt u kiezen voor een vastgoedopkoper die binnen korte tijd uw huis over kan nemen. Maar wanneer u kinderen hebt die op zoek zijn naar een huis, of u wilt een schenking doen aan uw kinderen, dan kunt u ervoor kiezen om uw huis te verkopen aan uw kind. Tegen een prijs onder de marktwaarde, zodat u het kind een leuk voordeel kunt geven. Dit kunt u (helaas) niet overdrijven, de Belastingdienst volgt namelijk elke handeling die u doet. Daarom kiest u bij voorbaat al voor een gerenommeerde notaris, die u kan helpen binnen dit proces.

Huis verkopen en er blijven wonen

U bent op een respectabele leeftijd gekomen en u wilt uw kind een goede start geven in zijn of haar wooncarrière. Tegelijkertijd wilt u ook graag in uw huis blijven wonen totdat u een ander huis gevonden hebt, of er plek is in de aanleunwoning dat u op het oog hebt. Dan kunt u ervoor kiezen om uw woning te verkopen onder voorbehoud van huurrecht. Uw kind wordt dan eigenaar van het huis, maar u blijft in het huis wonen en huurt het huis dat inmiddels van uw kind is. Dit zorgt voor een financieel voordeel voor uw kind. Het huis wordt dan in bewoonde staat verkocht en daarmee is de verkoopprijs rond de 70% lager dan de verkoopprijs van een leegstaand huis. Zo kunt u uw kind een financieel voordeel geven, zonder dat de Belastingdienst direct ingrijpt.

U kunt ervoor kiezen om een constructie op te zetten waarbij de kinderen u het verkoopbedrag (gedeeltelijk) schuldig blijven en deze jaarlijks afbetalingen doen. Maakt u hier vooral geen rentevrije lening van, de Belastingdienst ziet dit als schenking en maakt dan een rekening voor u op. Wilt u het kind niet belasten met rente, dan kunt u dit verrekenen met de huurprijs die u voor de woning betaalt.

Huis verkopen en er niet blijven wonen

Is uw kind op zoek naar een huis en is dat de reden voor het verkopen van uw huis aan uw eigen kind? Dan wilt u naar alle waarschijnlijkheid niet in uw eigen huis blijven wonen. In dat geval is het verstandig om goed na te denken over de verkoopprijs en de manier waarop de betalingen gedaan worden. In dit geval moet u namelijk ook op zoek naar een woning om te kopen of te huren. Daar hebt u geld voor nodig.

In alle gevallen: eerst naar de notaris

De verkoop van uw huis aan uw eigen kind zorgt voor de interesse van de Belastingdienst. De overeenkomsten worden dan met meer aandacht bekeken. Zo wil de Belastingdienst zeker weten dat er geen extra belastingen betaald moeten worden over het verschil tussen de verkoopprijs en de marktwaarde bijvoorbeeld, wat opgevat kan worden als een schenking. Ook wordt gekeken naar de overeenkomst rond de betalingen. Kiest u voor een lening aan uw kind zonder rente, dan moet uw kind hier schenkbelasting over betalen. Kiest u voor een rente die verrekend kan worden met een andere post, dan kan de Belastingdienst hier niet aankomen.

In alle gevallen is het verstandig om te kiezen voor een gerenommeerde notaris. Kiest u voor een gerenommeerde notaris, dan ziet de Belastingdienst aan de naam van de notaris al dat het in orde zou moeten zijn. Daarnaast kan een notaris met veel ervaring u de tips geven waar u en uw kind profijt bij hebben, zodat u zonder zorgen uw huis kunt verkopen aan uw kind.