Huis verkopen aan makelaar

Er zijn situaties waarin u geen tijd hebt om uw huis te verkopen. Of u wilt de tijd niet nemen, omdat u bijvoorbeeld reeds uw droomhuis gevonden hebt, maar niet met dubbele woonlasten wilt zitten. En u hebt de opbrengst van uw huis nodig om dat droomhuis te kunnen kopen. In die gevallen hebt u haast. Haast is geen goed uitgangspunt bij uw verkooptraject, maar er zijn mogelijkheden om uw woning sneller te verkopen dan door een verkooptraject te optimaliseren. Kunt u bijvoorbeeld uw huis niet gewoon aan de makelaar verkopen?

Kunt u een huis verkopen aan een makelaar?

Er zijn veel mensen die spreken over het verkopen van een huis aan een makelaar. Maar dat is onmogelijk. Een makelaar is gebonden aan bepaalde regels, die de makelaar verbieden om voor eigen rekening op te treden binnen een verkooptraject. Concreet betekent dit dat een makelaar nooit uw huis mag kopen. De reden achter de verwarring is dat er een verkeerde term gebruikt wordt. Wanneer mensen spreken over een huis dat verkocht is aan een makelaar, bedoelen zij een vastgoedopkoper, vastgoedhandelaar of een vastgoedinvesteerder. Snel verkopen is dus zeker mogelijk, het is echter niet de makelaar die de kopende partij is. Dit is niet toegestaan.

Waarom uw huis verkopen aan een vastgoedopkoper?

Er zijn verschillende redenen waarom u haast kunt hebben met de verkoop van uw huis. Een aantal voorbeelden zijn:

  • huizen die incourant zijn of achterstallig onderhoud hebben;
  • huizen die onder deeleigendom vallen met een ex-partner;
  • huizen die verkocht moeten worden om een financieel probleem op te lossen;
  • huizen waarvan de lasten niet betaald kunnen worden omdat er een ander huis gekocht is;
  • huizen die verkocht moeten worden voor een emigratie geregeld kan worden;
  • huizen die verkocht moeten worden om naar een verzorgingstehuis te kunnen.

Het is hierbij belangrijk om in te zien dat deze manier van verkopen geschikt is voor mensen die veel haast hebben en die geen tijd hebben voor een verkooptraject. De opbrengsten uit de verkoop vallen namelijk vaak aanzienlijk lager uit dan uw vraagprijs. Gemiddeld zal de vastgoedopkoper een bod doen dat rond de 10% tot 15% onder de marktwaarde van uw huis ligt. Dit betekent echter niet dat u deze 10% tot 15% ‘verliest’ bij de verkoop onder de vraagprijs. Het kan namelijk zo zijn dat uw vraagprijs in eerste instantie al te hoog was. Er is geen enkele garantie dat uw huis verkocht wordt tegen de marktwaarde, of tegen de vraagprijs.

Eenvoudig en goedkoper proces

De lagere opbrengst na de verkoop van uw huis aan een opkoper lijkt een reden om af te zien van deze verkoopstrategie. Het is echter zo dat er meer factoren zijn die in overweging genomen moeten worden. Zo weet u direct waar u aan toe bent wanneer u een huis verkoopt aan een opkoper. Het bod dat gedaan wordt op uw huis, is een bod dat een beperkte tijd geldig is. Wanneer u dit bod accepteert, ontvangt u weliswaar minder dan de marktwaarde van uw huis, maar u hebt wél direct geld. Daarnaast hebt u een bijzonder kort verkooptraject; het hele proces kan ongeveer een week in beslag nemen, terwijl een gemiddeld verkooptraject langer duurt dan zes maanden. Hierbij moet u ook rekening houden met de stress en inspanningen die geleverd moeten worden. Bij het verkopen via een makelaar is het een lange weg. Bij het verkopen van uw huis aan een opkoper hebt u slechts een aantal uur werk.

Eerst proberen via de makelaar?

Voordat u kiest voor het verkopen aan een opkoper, kunt u proberen om uw huis te verkopen via de makelaar. Dit kan meer tijd kosten, maar wanneer u de makelaar kiest die bij u past en die succesvol is in uw regio, vergroot u de kans op een snelle verkoop tegen een hogere prijs. Om dit mogelijk te maken, heeft KostenHuisVerkopen.nl een vergelijkingspagina gemaakt waar u alle makelaars direct kunt vergelijken aan de hand van de kosten en de diensten die deze makelaars aanbieden.

Beseft u zich goed dat het bod van de gemiddelde opkoper lager komt te liggen wanneer u een aantal maanden aan de slag geweest bent met een makelaar. De opkoper rekent uw woning dan onder de incourante woningen en doet een lager bod. Aangezien de makelaar ook een rekening stuurt voor de diensten die u afgenomen hebt, kan de opbrengst op deze manier nóg lager uitvallen. Eerst een makelaar inschakelen om te zien of uw huis zo verkocht kan worden, is dus alleen interessant wanneer u een courante woning hebt, zonder achterstallig onderhoud en op een wenselijke locatie voor potentiële kopers. Voldoet uw woning niet aan deze eisen en hebt u geen tijd om maanden te wachten op de verkoop, dan is het verstandiger om eerst naar de vastgoedopkoper te gaan om te vragen wat deze voor uw huis biedt.