Huis verkopen aan opkoper

Er zijn verschillende redenen waarom u meer haast kunt hebben met de verkoop van uw huis. Niet alle huisverkopers hebben de tijd om een volledig verkooptraject te doorlopen. U kunt een huis geërfd hebben waarvan u de kosten niet op kunt brengen. Of u bent financieel in de problemen gekomen en hebt direct geld nodig. Wellicht bent u gewoon op zoek naar een zo snel mogelijke afwikkeling omdat u al een ander huis op het oog hebt en dit droomhuis niet wilt laten schieten. Dan is het verkopen van uw huis aan een opkoper een van de mogelijkheden.

Nadelen van huis verkopen aan een opkoper

Wanneer u bijzonder veel haast hebt, of geen mogelijkheid hebt om een verkooptraject te doorlopen om welke reden dan ook, dan kunt u kiezen voor een opkoper. Een vastgoedopkoper regelt een makelaar die het huis taxeert, en biedt doorgaans tussen de 75% en 85% van de waarde van uw huis. Dat is een lager bedrag dan de marktwaarde is. U moet hierbij wél rekening houden met het feit dat er geen garantie is dat u de marktwaarde krijgt wanneer u het huis op de gebruikelijke manier van de hand zou doen.

De vastgoedmakelaar biedt altijd onder de marktwaarde van het huis. Dit is logisch omdat de vastgoedopkoper het huis met winst wil verkopen en een groot deel van de kosten voor eigen rekening neemt. Toch kan dit een groot nadeel zijn wanneer u een courante woning wilt verkopen aan de opkoper. Bij een huis met een marktwaarde van €300.000,- zal de vastgoedopkoper een bedrag tussen de €225.000 en €255.000 bieden.

De voordelen van de vastgoedopkoper

Het nadeel is duidelijk: U krijgt minder geld voor uw huis dan de marktwaarde. Maar u hebt het huis wel binnen korte tijd verkocht. De gemiddelde vastgoedopkoper heeft maximaal twee weken nodig om heel het traject in orde te maken. Binnen twee weken hebt u het geld op uw rekening staan. Dat is niet het enige voordeel. Wanneer u kiest voor het verkopen aan een vastgoedopkoper, dan krijgt u niet tal van mensen in uw huis die rondgeleid moeten worden. U hoeft geen foto’s te maken en u hoeft niet wekenlang te overleggen met een makelaar over het verkooptraject, de gekozen strategie en de vraagprijs van uw huis die te hoog of te laag kan zijn.

Wanneer u kiest voor een vastgoedopkoper, kiest u voor gemak en een snelle afhandeling. En daarvoor levert u een (aanzienlijk) deel van de waarde van uw vastgoed in.

Is de makelaar een betere optie?

Wanneer een huis verkocht wordt via de makelaar, levert dit in de meeste gevallen meer geld op dan wanneer u kiest voor een opkoper. Maar een makelaar heeft tijd nodig. Er moeten foto’s gemaakt worden, een brochure, er moet onderzoek gedaan worden naar de leeftijd en staat van uw huis en de bestemmingsplannen moeten opgevraagd worden. Dat is slechts het begin van het verkooptraject. Kiest u voor een makelaar, dan is de kans klein dat u binnen een maand alles af hebt kunnen ronden met betrekking tot de verkoop van uw huis.

Dat is waar het meestal op neerkomt wanneer er gekeken wordt naar de keuze voor een opkoper of een makelaar. Een opkoper rekent minder kosten naar u door, maar biedt tegelijkertijd minder geld. De vastgoedopkoper is echter veel sneller dan de makelaar is en dat is een voordeel voor de mensen die bijzonder veel haast hebben. Omdat zij bijvoorbeeld de kosten niet op kunnen brengen, of omdat zij het geld direct nodig hebben. Bevindt u zich in een soortgelijke situatie omdat u al een droomhuis gevonden hebt, maar uw eigen huis eerst verkocht moet worden? Dan is het een kwestie van een rekensom maken, waarbij u rekening houdt met de tijd. Hebt u genoeg tijd om een verkooptraject op te zetten? Kijkt u dan eerst op onze vergelijkingspagina om een makelaar te vinden die bij u past. Hebt u meer haast en is het van groot belang dat uw huis snel verkocht wordt, en is het geen probleem dat u hier minder geld aan overhoudt? Dan kunt u uw huis verkopen aan een opkoper.