Huis verkopen bij scheiding

Bij een huwelijk komt veel kijken. Maar bij een scheiding komt er meestal nóg meer kijken. U hebt gedurende de tijd dat u getrouwd was met uw partner gezamenlijke beslissingen genomen, investeringen gedaan en bijkans samen een huis gekocht. Besluit u te scheiden van uw partner, dan moeten de keuzes herbekeken worden. Wie heeft recht op welk deel van de gezamenlijke bezittingen? En wat gebeurt er eigenlijk met het huis?

Bent u getrouwd in gemeenschap van goederen? Dan hebt u na de scheiding recht op de helft van de bezittingen. Dit betekent ook de helft van de waarde van het huis. Concreet betekent dit dat u recht hebt op de helft van de volledige waarde van het huis na aftrek van de hypotheek. Is er overwaarde, dan wordt dit verdeeld tussen de partners. Is er een restschuld, dan wordt de restschuld verdeeld over de partners.

Dit is de meest ideale situatie en tegelijkertijd de situatie die de meeste mensen niet meemaken bij een scheiding. In alle gevallen is het verstandig om goed te blijven overleggen met uw partner. Wat er ook gebeurd is in het verleden. De waarde van een vastgoed is een groot bezit, waar u een nieuw leven mee op kunt bouwen. Wordt u het niet eens met uw partner en komt het voor de rechter, dan wordt het vastgoed verkocht op een openbare veiling. En daar krijgt u vaak niet de marktwaarde voor uw huis.

Verkoop bij huwelijkse voorwaarden

Bent u getrouwd op basis van huwelijkse voorwaarden, dan wordt het verhaal compleet anders. U hebt dan alleen recht op de waarde van het huis wanneer het huis in úw bezit is, en niet in het bezit van uw partner. Hier komt echter nog meer bij kijken. Er wordt namelijk ook gekeken naar de investeringen die gedaan zijn. Zijn er gezamenlijke investeringen gedaan met een gelijke hoogte, dan hebt u recht op uw deel van de waarde, vermeerderd met de waardestijging door de investeringen. Het is goed om hierbij te kijken naar het moment van de investeringen en het moment waarop het verzoekschrift tot echtscheiding ingediend is.

Sinds 1 januari 2012 wordt er namelijk alleen gekeken naar de bezittingen en schulden die opgebouwd zijn voordat het verzoekschrift tot echtscheiding ingediend is. Alle aankopen ná het indienen van het verzoekschrift vallen onder uw eigen bezittingen. Ook wanneer de echtscheiding nog niet rond is.

Het huis wordt niet verkocht

Uiteraard kunt u met uw partner overeenkomen dat één van jullie in het huis blijft wonen. U kunt er dan voor kiezen om uw partner uit te kopen, of om zelf uitgekocht te worden. Voordat u met dit traject kunt beginnen, moet u een makelaar inschakelen die de taxatiewaarde van het huis vast kan stellen. Aan de hand van het taxatierapport wordt gekeken of er een restschuld is of overwaarde. Afhankelijk van de vraag of u getrouwd bent op basis van huwelijkse voorwaarden of gemeenschap van goederen wordt er verder gekeken naar welk bedrag betaald moet worden aan wie. Een ervaren makelaar kan u helpen in dit proces, net als gerenommeerde notarissen.

Het is van groot belang dat u eerst naar de hypotheekverstrekker gaat. In de meeste gevallen is een hypotheek afgesloten op het inkomen van beide partners. Dat betekent dat u niet automatisch de volledige hypotheek over kunt nemen en op uw naam kunt zetten, of die van uw partner. De hypotheekverstrekker moet bekijken of u genoeg draagkracht hebt om de hypotheek in uw eentje te dragen. Is dat het geval, dan kunt u uw partner ontslaan uit de hypotheekovereenkomst. Neemt uw partner de hypotheek over, dan kunt u ontslag aanvragen uit de hypotheekovereenkomst. Dit doet u niet bij de hypotheekverstrekker, u moet hiervoor naar de notaris.

De woning wordt verkocht

Is de emotionele waarde van de woning te groot en zijn er te veel herinneringen? Of kunt u de hypotheek niet opbrengen en uw partner ook niet, en wilt u niet de hypotheek samen blijven dragen? Dan is het tijd om goed te overleggen. Wanneer u het niet eens kunt worden met elkaar, komt de zaak voor de rechter, die een gedwongen verkoop van het huis voor kan stellen. Dit betekent dat uw huis op een openbare verkoop terechtkomt, waar u nooit het maximale bedrag voor uw vastgoed kunt krijgen.

Het is daarom verstandiger om samen op zoek te gaan naar een makelaar. Op de vergelijkingspagina van KostenHuisVerkopen.nl kunt u alle lokale makelaars vergelijken, met het aanbod aan diensten en de prijzen die gehanteerd worden. Door te kiezen voor een makelaar die goed bij uw situatie past, wordt het verkooptraject versneld en kunt u een betere prijs krijgen voor uw woning.

Samen verkopen of niet?

Kunt u goed overweg met uw ex-partner na de scheiding, dan is het mogelijk om samen aan tafel te gaan zitten met de makelaar om een verkooptraject op te stellen. U houdt dan contact met zowel uw ex-partner als de makelaar om zo beslissingen samen te nemen. In de meeste gevallen is dit niet de meest ideale situatie. U wilt immers van uw ex-partner af en hebt daar bepaalde redenen voor. U kunt er dan voor kiezen om de verkoop via de makelaar te regelen, waarbij één persoon het centrale aanspreekpunt is. U kunt ervoor kiezen om alle biedingen voor te leggen aan uw ex-partner, of u kiest op voorhand een minimaal bod dat geaccepteerd kan worden, ook in afwezigheid van uw ex-partner. Beseft u zich wel dat uw ex-partner uiteindelijk ook een handtekening moet zetten wanneer het huis een gezamenlijk bezit is dat verkocht moet worden.

Kiest u voor het verkopen van uw huis, dan is het verstandig om een makelaar te kiezen die bij uw situatie en vastgoed past. Wilt u een huis verkopen bij een scheiding, dan is het nog belangrijker om goed te letten op de diensten die aangeboden worden door de makelaar. U wilt niet in de situatie terechtkomen waarin u uiteindelijk samen met uw ex-partner voor de verkoop van de woning komt te staan. Zoekt u een makelaar voor verkoop bij een scheiding, informeert u dan bij de makelaar naar de exacte invulling van de diensten en eventueel ervaring met het verkopen van huizen bij een scheiding. Zo wordt het een stuk makkelijker voor u én voor uw ex-partner.