Huis verkopen en terughuren

Er zijn veel mensen in Nederland die een groot vermogen hebben. Niet zozeer op de bank helaas. Het vermogen van deze mensen zit in het vastgoed dat zij bezitten. Dit kan in de honderdduizenden euro’s lopen, zeker wanneer het vastgoed niet langer vaststaat als onderpand in een hypothecaire leningsovereenkomst. Maar met de waarde van uw huis kunt u geen vakantie betalen, en ook geen schenkingen aan uw kinderen doen.

Daarom zijn er veel huisbezitters, en voornamelijk huiseigenaren op leeftijd, die de mogelijkheid bekijken van het huis verkopen en terughuren. Op die manier hebben zij direct geld op de bank, en kunnen zij in hun huis blijven wonen. Is dit een interessante optie voor u? KostenHuisVerkopen.nl zet de nadelen en voordelen naast elkaar zodat u makkelijker een afweging kunt maken.

De voordelen van huis verkopen en terughuren

Wanneer u kiest voor uw huis verkopen en direct het huis weer huurt, hoeft u niet te verhuizen. U krijgt direct het geld uit de verkoop van uw huis, zodat u de rekeningen kunt betalen. Of eindelijk die vakantie kunt boeken waar u al lange tijd naar uitgekeken hebt. Daarnaast hebt u het voordeel dat u geen vastgoedbelasting meer betaalt, u hebt immers geen vastgoed meer. Daarnaast hoeft u zich geen zorgen meer te maken over het onderhoud van uw huis, en kunt u op elk gewenst moment vertrekken naar een aanleunwoning. Wanneer de tijd daarvoor aangekomen is uiteraard.

De nadelen van de constructie

Er zijn bepaalde nadelen die goed overwogen moeten worden wanneer u deze optie bekijkt. Zo krijgt u nooit de volledige waarde van uw huis uitbetaald. Doorgaans wordt er 80% van de marktwaarde van uw huis geboden. In de meeste gevallen ligt de mogelijke vraagprijs van uw woning wanneer u wilt verkopen hóger dan de marktwaarde, waardoor u nog meer geld verliest bij deze constructie. Over dit verlies betaalt u ook de kosten voor de verkoop van uw huis, meestal rond de 1,5% van de verkoopwaarde.

In ruil huurt u uw eigen huis terug, maar de kosten hiervan zorgen ervoor dat het geld uit de verkoop in de meeste huishoudens gereserveerd blijft staan voor de huurkosten. Dat maakt het niet direct de meest gunstige mogelijkheid wanneer u op zoek bent om de (meer)waarde van uw huis te verzilveren.

Overweeg uw opties

Voordat u kiest voor een bepaalde constructie, is het essentieel dat u de verschillende opties overweegt die u hebt. Hebt u geen goed overzicht over de mogelijkheden die er precies zijn, dan is het verstandig om eens contact te leggen met een verkoopmakelaar. Deze kan binnen korte tijd inschatten of uw huis courant is, en welke prijskaartje reëel is voor uw woning. Aan de hand van die informatie kunt u overwegen om uw huis te verkopen en een ander huis te huren, of te kopen. Op die manier kunt u kleiner gaan wonen én de (meer)waarde van uw huis verzilveren zonder dat er direct nadelige gevolgen aan zitten.

Weet u niet welke verkoopmakelaar het beste bij u past, en bij uw huis? Kijkt u dan eens op de vergelijkingspagina van KostenHuisVerkopen.nl, waar het vergelijken van de makelaars makkelijk en snel geregeld is.

Hebt u haast en wilt u het bijzonder snel geregeld hebben, dan is het essentieel dat u de goede makelaar kiest voor uw verkooptraject. Wilt u het liever vandaag geregeld hebben dan morgen, en zijn de nadelen niet relevant voor uw situatie? Hebt u een goede afweging gemaakt en kiest u voor het verkopen van uw huis om deze vervolgens terug te huren, probeert u dan een zo goed mogelijke deal te sluiten met de opkoper. Deze ‘wint’ doorgaans direct 20% van de marktwaarde van uw huis door 80% van de marktwaarde te bieden. Daar mag best iets tegenover staan, zeker wanneer uw huis wél courant is en bovengemiddeld onderhouden is. Op die manier kunt u de nadelen van de constructie enigszins afzwakken waardoor de voordelen zwaarder kunnen wegen voor uw persoonlijke situatie.