Huis verkopen binnen 1 week: is dat mogelijk?

Het is ideaal wanneer u veel tijd hebt bij de verkoop van uw huis. U kunt dan uw huis verkopen via een lokale, ervaren makelaar. Hierdoor wordt de kans groter op een hoger verkoopbedrag en dat is in uw voordeel. Het kan echter gebeuren dat uw situatie anders is en dat u bijvoorbeeld met dubbele woonlasten bent komen te zitten. Of de woning van een overledene moet verkocht worden en dit zo snel mogelijk moet gebeuren met het oog op de belastingen. Dan hebt u niet de tijd die ideaal is, maar het betekent ook niet automatisch dat u een probleem hebt. Hoewel het niet gebruikelijk is, is het mogelijk om uw huis te verkopen binnen afzienbare tijd. Soms tegen de volledige waarde van uw huis, en in andere gevallen voor iets minder geld.

Huis verkopen binnen 1 week

Er zijn uitzonderlijke gevallen waarin het goed mogelijk is om uw huis te verkopen binnen een week tegen een goede prijs. In die gevallen is er al een geïnteresseerde die aangegeven heeft dat deze een bod doet zodra het huis te koop is. In deze gevallen hoeft u feitelijk alleen naar een notaris om daar de papieren in orde te maken, zoals een koopcontract en een leveringsakte. Dit is uiteraard uitzonderlijk, maar hebt u het geluk dat er iemand is die op uw huis wil bieden voordat deze te koop is gekomen, dan lukt het verkopen binnen een week zeker wanneer de notaris tijd heeft.

In andere gevallen bezit u een vastgoed dat populair is. Dit kan een grote woning zijn in een dorp op een centrale locatie, of een woonboerderij die goed aangesloten is op de grotere wegen. Zijn er veel mensen die op zoek zijn naar de woning die u hebt, dan wordt het makkelijk om deze snel te verkopen. Wanneer u een makelaar kiest die reeds een klantenbestand heeft met kopers die op zoek zijn naar een bepaalde woning, dan bestaat de kans dat uw huis binnen een week verkocht is. De makelaar stelt de potentiële kopers in zijn netwerk op de hoogte en laat deze weten dat er een huis vrijgekomen is die aan alle eisen voldoet die vooraf aangegeven zijn. In deze gevallen hebt u binnen een week de eerste biedingen al binnen. De uiteindelijke verkoop van uw woning zal in de meeste gevallen iets langer in beslagnemen, omdat er tijd nodig is voordat de geïnteresseerden de woning bekeken hebben en de biedingen verwerkt zijn door de makelaar.

Huis verkopen aan een makelaar, binnen een week

De voorgenoemde manieren zijn opties waarbij u naar alle waarschijnlijkheid een eerlijke prijs krijgt voor uw vastgoed. Er is echter een optie waarbij u vaak minder geld krijgt, maar waarbij de verkoop nóg sneller gaat en meer zekerheid biedt. Er zijn makelaars (of vastgoedbedrijven) die uw huis direct op kunnen kopen wanneer u besluit uw huis te koop aan te bieden. Zij worden vastgoedopkopers genoemd. Deze brengen meestal binnen drie werkdagen een bod uit op het huis, waarover nauwelijks onderhandeld kan worden. Zij baseren de prijs op de marktwaarde na taxatie van uw vastgoed. Deze makelaars en vastgoedhandelaren bieden nooit de volledige marktwaarde, omdat zij er op die manier niets aan kunnen verdienen. De geboden prijs ligt meestal 15 tot 20 procent onder de marktwaarde van uw vastgoed.

Uw huis verkopen aan een makelaar is daardoor vaak nadelig, maar wanneer u echt haast hebt, dan kan dit een uitkomst zijn. Het verkopen van uw huis op deze manier is namelijk niet alleen veel sneller, het is vaak ook goedkoper. Deze makelaars en vastgoedhandelaren nemen een groter gedeelte van de kosten voor eigen rekening (ook omdat zij deze kosten vaak in eigen beheer kunnen regelen).

Huis verkopen binnen een week: is het verstandig?

Uw huis verkopen tegen een lagere prijs aan een opkoper lijkt niet direct het meest verstandige keuze. Maar wanneer u hiermee uw huis snel kunt verkopen tegen lagere kosten én u haast hebt bij de verkoop, dan kan het juist wél een ideale optie zijn. In dit geval is het wenselijk om zo snel mogelijk de knoop door te hakken en een makelaar of opkoper te vragen om een bod. Wanneer u tegelijkertijd de woning via de markt probeert te verkopen, maakt u alsnog kosten die u niet terug kunt verdienen wanneer het huis uiteindelijk bij een opkoper terechtkomt.

Bij alle drie de manieren om het huis te verkopen binnen een week, geldt dat de voorbereiding niet meegerekend is bij het opstellen van de mogelijkheden. Hebt u een geïnteresseerde, is het vastgoed gewild of kiest u voor een opkoper? In alle gevallen zijn er handelingen nodig vooraf die u vaak niet binnen een week rond kunt krijgen. Zo is het wenselijk om de tuin en het huis op te ruimen, achterstallig onderhoud te regelen en geuroverlast op te sporen en de oorzaak ervan te verhelpen. Op die manier wordt het vastgoed namelijk meer waard en hebt u, ondanks de haast, alsnog een positie waarin u in staat bent om te onderhandelen over de prijs. Aangezien het hier om duizenden euro’s extra gaat, is het verstandig om deze tijd tóch op te tellen bij het verkopen binnen een week.

Hebt u haast met de verkoop van uw huis, maar wilt u wel een eerlijk bedrag ontvangen voor uw vastgoed? Kijkt u dan eens op onze vergelijkingspagina waar u de verschillende makelaars met elkaar kunt vergelijken. Zo verkoopt u uw vastgoed sneller tegen een goede prijs, zonder onnodig veel kosten te maken.