No cure no pay mijn huis verkopen: hoe doe ik dat?

U wilt uw huis verkopen en wilt zoveel mogelijk geld overhouden na de verkoop van uw huis. Daarom gaat u op zoek naar de makelaar die het beste bij u past. KostenHuisVerkopen.nl helpt u met het vinden van de makelaar die u nodig hebt. U wilt immers niet de goedkoopste makelaar vinden. U wilt de makelaar waarbij u na aftrek van de makelaarskosten het meeste geld overhoudt aan de verkoop. Dat is niet zo makkelijk als het lijkt. Hoe zit het bijvoorbeeld met no cure no pay een huis verkopen? Is dat mogelijk en wat is het eigenlijk?

Wat is no cure no pay een huis verkopen?

No cure no pay betekent feitelijk dat u uw geld terugkrijgt (of niet hoeft te betalen) wanneer een dienst of product niet het beloofde effect gehad heeft. In het geval van het verkopen van een huis via een makelaar betekent dit dat u geen makelaarskosten hoeft te betalen wanneer de makelaar uw huis niet verkocht heeft. Het lijkt erop dat u bij deze makelaars dus helemaal niets betaalt wanneer zij niet succesvol zijn, maar dát is niet correct.

Wanneer een makelaar werkt op basis van no cure no pay, dan wordt hiermee alleen het gedeelte van de kosten bedoeld dat onder de courtage valt. Dit is het percentage over het verkoopbedrag dat aan de makelaar betaald wordt wanneer het huis wel verkocht is. Dit ligt meestal tussen de 1% en 1,5%. Werkt een makelaar op basis van no cure no pay en wordt uw huis niet verkocht, dan betaalt u dus geen courtage aan deze makelaar.

Wat betaalt u wel bij een no cure verkooptraject?

Wanneer uw huis niet verkocht wordt bij een makelaar met een no cure no pay verkooptraject, betekent dit niet dat er geen kosten gerekend worden. De meeste makelaars hebben verschillende kosten die alsnog doorgerekend (kunnen) worden naar de klant, waaronder:

  • de opstartkosten;
  • de intrekkingskosten;
  • kosten op basis van de exclusiviteitsclausule.

De opstartkosten zijn de kosten die door de makelaar gerekend worden voor alle onderdelen die aan het no cure no pay traject voorafgaan. Hierbij kunt u denken aan het maken van professionele foto’s van uw huis, het maken van een beschrijving en de plaatsing op Funda en andere verkoopkanalen. Deze kosten krijgt u bij veel makelaars terug wanneer uw huis wél verkocht wordt. Verkoopt de makelaar uw huis niet, dan moeten deze kosten wel gewoon betaald worden.

Makelaars die op commissiebasis werken, kunnen intrekkingskosten rekenen wanneer u de opdracht terugtrekt voordat de overeenkomst afgelopen is. De hoogte van deze kosten worden door de makelaar zelf bepaalt. Er zijn geen richtlijnen voor deze intrekkingskosten, maar doorgaans wordt u gevraagd om een bedrag tussen de €500 en €1500 te voldoen.

De exclusiviteitsclausule is iets gevaarlijker. Dit is een overeenkomst tussen u en de makelaar waarin afgesproken is dat de makelaar de enige is die uw huis mag verkopen. Deze clausule heeft altijd een begin- en einddatum. Trekt u de opdracht tot verkoop terug en verkoopt u (of een andere makelaar) het huis voor de einddatum van het exclusiviteitscontract met uw vorige makelaar? Dan is er geen sprake van no cure no pay. U moet dan alsnog courtage betalen aan de vorige makelaar.

Makelaars vergelijken loont

Uw huis verkopen begint niet met het vinden van de goedkoopste makelaar. Het verkooptraject begint met het vinden van de makelaar die het beste past bij uw eisen, wensen en situatie. Aangezien u nu precies weet waar u op moet letten bij het kijken naar de kosten, kunt u direct naar de vergelijkingspagina van KostenHuisVerkopen.nl om het aanbod te bekijken.

Hebt u vragen, of komt u er zelf niet uit? Neemt u dan vandaag nog contact met ons op, zodat wij u kunnen begeleiden bij het zoeken naar de makelaar die uw huis snel kan verkopen tegen de juiste prijs.